Recalibrarea unei baterii de laptop

7 noiembrie 2012 | Autor: | Posted in Comert Electronic, Hardware
Bonprix

baterii-laptop-mival

Unele dintre cele mai frecvente intalnite probleme in utilizarea unui laptop sunt cele legate de alimentarea cu energie electrica. In centrul dificultatilor se afla deci aceste baterii laptop. Insa solutiile aferente nu sunt atat de departe pe cat am crede, ci chiar la indemana noastra.

Atunci cand autonomia unei baterii scade simtitor, ne putem intreba care sunt factorii care au condus la aceste neplaceri – ei pot sa fie legati fie de supraincalzirea acumulatorului (lucru ce se poate intampla chiar daca pastram laptopul in masina vara, sau undeva langa surse puternice de caldura; aceasta incalzire excesiva mai poate avea loc si cand folosim calculatorul intr-un mod intensiv, conectat la priza, cu bateria in interior). O alta cauza este pastrarea bateriei nefolosite pentru perioade extinse de timp; daca spre exemplu achizitionam un acumulator suplimentar, este recomandat ca cel vechi sa il depozitam intr-un loc mai rece (0-10 grade Celsius), insa foarte bine izolat de umezeala. Capacitatea la care ar trebui sa fie in astfel de momente sa fie undeva la 40%. Bineinteles, putem mentiona si ciclurile repetate de incarcare ca si factor negativ.

Recalibrarea unei baterii este necesara atunci cand senzorul ce detecteaza capacitatea de incarcare nu mai indica valorile corecte. Astfel, pot fi afisate capacitati eronate, care sa cauzeze inchiderea laptopului in momente neasteptate, poate cand avem mai mare nevoie de energie. Pentru a evita astfel de neplaceri, specialistii de la batterycare.net ne recomanda o calibrare corecta prin pasii urmatori:
– incarcati bateria la capacitatea maxima
– lasati bateria sa “ramana” incarcata complet timp de doua ore sau mai mult, pentru a se raci de la procesul de incarcare (puteti folosi calculatorul in mod normal in acest interval)
– deconectati cablul de alimentare si setati laptopul in modul hibernare, la cel mai mic procent posibil (din setarile avansate, la 5%, spre exemplu)
– lasati calculatorul sa se descarce, in continuu, pana intra singur in hibernare (poate fi folosit)
– cand calculatorul se inchide complet, permiteti-i sa ramana in aceasta stare de hibernare pentru 5 ore sau chiar mai mult
– conectati alimentatorul pentru a realiza o incarcare completa, continua (pana la 100%).
Dupa realizarea acestui proces, raportul de uzura pare mai ridicat decat inainte. Este ceva normal, deoarece bateriile lithium ion vor retine o capacitate mai mica de energie, mai ales dupa 300 de incarcari. Acum capacitatea reala va fi afisata si veti evita neplacerile cauzate de inchiderea neprevazuta a laptopului in timpul unor prezentari, de exemplu.

Daca realizati ca acest proces nu a ajutat, este recomandata achizitionarea unei noi baterii laptop, de calitate superioara si folosirea ei imediata. Un magazin online ce distribuie astfel de solutii de alimentare si diferite componente si consumabile pc este Mival.ro. Livrarea este rapida iar cele mai multe produse sunt disponibile direct din stoc.

Bonprix
Comentarii oprite Tags: , , ,

Autor:

Acest autor a publicat 104 articole pana acum.

Comments are closed.